L’alcalde de Borges Blanques visita les instal·lacions de GAP per conèixer la Fundació Ara Garrigues i parlar sobre el nou projecte per a Tracjusa

Divendres passat, les oficines de GAP Cooperativa van esdevenir el marc de la celebració d’una reunió amb l’alcalde de Borges Blanques, Josep Ramon Ferran, per presentar-li de primera mà els objectius i projectes de la Fundació Ara Garrigues, entitat impulsada per GAP cooperativa, en el decurs de la qual també es va parlar sobre el nou projecte per a la planta de tractament de dejeccions ramaderes Tracjusa.

En la mateixa línia d’actuació que en les darreres trobades amb empreses, entitats i responsables d’institucions de les Garrigues, Xavier Gispert, director de la Fundació Ara Garrigues, juntament amb Jordi Armengol, patró de la Fundació, van explicar al màxim mandatari de la capital de les Garrigues la voluntat de la Fundació de donar suport a l’emprenedoria, la innovació i el suport a projectes empresarials i socials que generin impacte positiu a la comarca. En aquest sentit, es va oferir a l’Ajuntament de les Borges Blanques plena col·laboració en iniciatives orientades al desenvolupament econòmic i la cohesió territorial i que ajudin a fixar la població al territori apostant per la sostenibilitat.

Durant la reunió, Jordi Armengol, membre de la Junta Directiva de GAP Cooperativa, impulsora de la Fundació Ara Garrigues, també va exposar el projecte de modernització de Tracjusa. Aquesta planta, un referent en la gestió responsable de dejeccions ramaderes, representa un pas endavant cap a la sostenibilitat i la innovació amb la seva capacitat per transformar residus sòlids recuperats (CSR) en energia neta i sostenible. Armengol va detallar els sistemes de control d’emissions i seguretat implementats a la planta, destacant que totes les mesures responen a estrictes criteris tècnics avalats per la Generalitat de Catalunya.

A més, Armengol va reiterar el compromís de GAP Cooperativa amb el territori, oferint suport a entitats socials, esportives i culturals de Borges Blanques. Aquesta aposta per la comunitat forma part del model de cooperació de GAP Cooperativa, que combina innovació i arrelament territorial per promoure el benestar i la cohesió social.

Un territori que afronta canvis per aconseguir un futur sostenible

Tracjusa és una iniciativa impulsada per més de 150 famílies de ramaders compromesos amb el territori. Amb la modernització de la planta, GAP Cooperativa vol consolidar el seu lideratge en la gestió circular dels recursos, donant resposta als reptes mediambientals derivats de la gestió de dejeccions ramaderes. El projecte, que substitueix l’ús de gas natural per calor generada amb CSR, s’alinea amb les normatives europees més exigents i té com a prioritat la salut de les persones i el medi ambient.

Malgrat algunes veus crítiques al territori, GAP Cooperativa defensa que aquesta planta és una solució viable per tractar d’una manera responsable i sostenible els excedents de dejeccions ramaderes i generar energia neta. “El nostre model no només és una resposta tècnica als problemes del sector, sinó una oportunitat per fer valdre el territori i assegurar el futur de l’agricultura i la ramaderia de la comarca”

L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Borges Blanques contrari al projecte

Cal assenyalar que l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Borges Blanques ha manifestat públicament la seva oposició al nou projecte per Tracjusa. En aquest sentit, significar que després d’aquesta trobada amb representants de la Fundació i de GAP Cooperativa l’alcalde de Borges Blanques va participar en un acte organitzat per una plataforma crítica amb el projecte, on va explicar que en el decurs d’aquesta trobada havia manifestat als responsables de GAP (indicant també que aquest era el mateix missatge que havia transmès a responsables de Griñó) que “nosaltres volem que la comarca sigui vista com un territori on es produeixen aliments de qualitat i no com un espai on es fan les coses que en altres no es fan” i que si s’oposen al projecte és, bàsicament, perquè dóna solucions per a un model agroramader i productiu que cal repensar i que no és factible que a través de la tecnologia es doni solució als problemes que generen aquests models productius, sinó que cal anar a l’arrel i no provocar el problema.

GAP Cooperativa, compromís amb les Garrigues

Amb més de quarant anys d’experiència, GAP Cooperativa reafirma la seva missió de contribuir al desenvolupament sostenible de les Garrigues. Els projectes de la cooperativa, incloent-hi Nova Tracjusa, són exemples d’un model de gestió que combina eficiència, innovació i compromís amb les persones i el territori. Des de la seva creació, GAP ha treballat per millorar la qualitat de vida al món rural, fixant població al territori i promovent un model agrícola i ramader sostenible i competitiu.

Write a Comment