JARC demana que s’activi l’emmagatzematge privat per equilibrar el mercat porcí

Balanç del sector porcí 2021

Després de dos anys molt positius, el 2021 finalitza amb una cotització mitjana del porc de capa blanca d’1,253 €/kg, un 5,4% menys que l’any 2020. La reducció de les exportacions a la Xina a partir de juny i l’aparició de la PPA (Pesta Porcina Africana) a Alemanya, el setembre de 2020, han provocat que hi hagués més volum de producte en el mercat intracomunitari.

La brutal pujada de costos de producció ha propiciat que el marge de producció fos negatiu durant 6 mesos, deixant de marge de benefici de +0,023 €/kg  (mitjana anual).

JARC demana a l’Administració que assegurin el pressupost per donar suport a les inversions en instal·lació de plaques fotovoltaiques, que impliquen un estalvi per als ramaders en la factura de la llum, a més de fer les explotacions ramaderes més sostenibles amb energies netes.

Res no feia presagiar una davallada tan gran en el preu anual del porc, tot i que, l’organització ja feia temps que va advertir de la necessitat d’ampliar i diversificar mercats per exportar el nostre producte i evitar, precisament, un dels principals efectes de la baixada de preus durant el 2021, la reducció d’exportacions a la Xina.

Davant aquesta situació, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera necessari que s’activi la mesura de l’emmagatzematge privat de la carn de porc per evitar que l’excés d’oferta continuï abaixant els preus.

Malgrat que amb les últimes dades d’Interporc, al setembre, Catalunya portava 1,88 milions de tones exportades, un +6,5% en volum que en el mateix període del 2020, i un +4,1% en valor d’exportacions, arribant a 2.987 milions d’euros, la Xina, el principal mercat espanyol, està baixant les seves importacions els darrers mesos.

Precisament, aquest fet ha sigut la principal causa de la caiguda lliure dels preus durant el 2021, donat que la reducció de les exportacions al gegant asiàtic i l’aparició de la PPA a Alemanya, el setembre de 2020, han provocat que hi hagués molt més producte en el mercat intracomunitari, incapaç d’assolir volums d’exportació anterior, amb el conseqüent augment de l’oferta dintre la Comunitat Europea. En relació amb la pesta porcina africana, l’organització demana que es reforcin els controls i les mesures de bioseguretat, davant l’aparició d’un brot la setmana passada a Itàlia.

Taula . Volum d’exportació de carn fresca de porc a la Xina, des de Catalunya (Tones)

Font d’informació: JARC Cooperativa

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.