GAP Cooperativa col·labora un any més en l’entrega de premis de fotoperiodisme Miravisions

La cinquena edició de Miravisions, celebrada a Juneda, s’ha consolidat un cop més com una cita imprescindible per al fotoperiodisme a Catalunya. Durant les jornades, organitzades per LA MIRA, més d’un centenar de professionals, experts i amants de la fotografia es van reunir per debatre i explorar els reptes i oportunitats del fotoperiodisme contemporani.

Una vegada més, GAP Cooperativa, reafirma el seu suport amb el territori i a la cultura; en aquesta ocasió, amb motiu de la seva col·laboració amb La Mira en l’organització d’una nova edició de Miravisions, les jornades de fotoperiodisme, concretament amb l’entrega de la quarta edició dels Premis Miravisions de Fotoperiodisme, un reconeixement als millors treballs fotogràfics de l’any. Aqusta col·laboració, iniciada fa tres anys, és només una de les més de 30 accions que GAP impulsa anualment, donant suport a projectes esportius, culturals, musicals i socials a la comarca de Les Garrigues.

Premis Miravisions 2024

La gala dels Premis Miravisions va ser un dels moments més esperats de l’esdeveniment. Aquest any, el fotoperiodista Tino Soriano ha rebut el Premi Miravisions d’Honor per la seva trajectòria professional. A més, els fotoperiodistes Àngel Garcia i Marc Sanyé van estara guardonats ex aequo pels seus treballs sobre la sequera a Catalunya, mentre que Miquel Muñoz, alumne de l’IEFC, va rebre el primer premi en la categoria d’estudiants pel seu treball sobre el tràfic d’éssers humans.

Aquests premis són una mostra del nivell altíssim del fotoperiodisme al país i un reflex dels valors que defensa GAP Cooperativa: compromís, responsabilitat i sostenibilitat, no només en l’àmbit agrícola, sinó en tots els aspectes de la vida social i cultural.

Miravisions, un referent del fotoperiodisme a Catalunya

El món fotoperiodístic català es va citar aquest cap de setmana a Juneda en el marc de la cinquena edició del Miravisions, les jornades de fotoperiodisme a Catalunya organitzades per LA MIRA, que s’han consolidat, després de cinc anys, com a punt de trobada anual del sector a Juneda. El municipi de les Garrigues es converteix, any rere any, en la capital del fotoperiodisme del país i, des de divendres, més d’un centenar de persones hi han passat per assistir a les taules rodones, tallers i espais del Miravisions. Les jornades van comptar amb la presència de referents de l’ofici, tant en l’àmbit català com a escala internacional, entre els quals destaquen Tino Soriano, el premi Pulitzer Emilio Morenatti, o el cap de fotografia de LA MIRA, Jordi Borràs, entre d’altres.

La nova edició del Miravisions va estar inaugurada dissabte al matí per la directora de LA MIRA, Magda Gregori, que va assegurar que, malgrat que el fotoperiodisme “conviu sempre amb diferents amenaces”, jornades com aquesta “demostren les oportunitats existents i la qualitat del fotoperiodisme que s’exerceix a casa nostra”. En els discursos d’obertura, també hi va participar la regidora de l’Ajuntament de Juneda Aina Camí, que va agraIr que el Miravisions s’hagi consolidat a Juneda i contribueixi a la dinamització cultural del poble i del país.

Reconeixement a Tino Soriano

El fotoperiodista Tino Soriano, guardonat amb el Premi Miravisions d’Honor d’enguany, i la reconeguda periodista Rosa Maria Calaf han encetat la jornada amb una conversa en la qual han reflexionat sobre la carrera de Soriano, així com sobre els reptes presents i futurs de l’ofici fotoperiodístic. Al vespre, Soriano, que té a l’esquena una llarga trajectòria en el fotoperiodisme i la fotografia de viatges en mitjans tant nacionals com internacionals, ha rebut el guardó d’homenatge a una trajectòria fotoperiodística que entrega LA MIRA anualment en el marc dels Premis Miravisions.

Després de la conversa inaugural, la jornada ha seguit amb un debat sobre els límits entre el fotoperiodisme i la fotografia documental amb els fotògrafs Ana Sánchez i Dani Codina, i el coordinador de l’exposicó “Mirada creuada” i del programa de sensibilització de Casal Petit-Oblates, Jaume Perelló Alorda, amb la moderació de la directora del Sense ficció de TV3 Montserrat Armengou. Al debat, els ponents han reflexionat sobre les borroses fronteres entre l’estil més informatiu i la fotografia documental, i han compartit amb l’audiència com es desenvolupa un projecte d’aquesta disciplina.

A la tarda s’han celebrat dues taules rodones més: una moderada pel periodista Oriol Bosch on les fotògrafes Ariadna Arnés i Maricel Blanch, juntament amb Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic i especialitzat en IA, i Pep Cruanyes, advocat i historiador, han debatut sobre com afecta la IA en l’àmbit dels drets d’autor dels fotoperiodistes. Finalment, per tancar la sessió de debats, els drons han pres el protagonisme en una conversa amb fotoperiodistes que fa anys que treballen amb drons i d’altres que tot just s’hi introdueixen en un context on cada vegada es fa més present l’ús d’aquesta tecnologia. Hi han participat Jordi Borràs, fotoperiodista i cap de fotografia de LA MIRA; Jordi Ribot, professor de fotografia i fotoperiodisme, i director d’ICONNA; David Aparicio, fotoperiodista; i Dèlia Serra, coordinadora del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, que ha compartit amb els assistents els aspectes més tècnics dels drons en l’àmbit fotoperiodístic.

El fotoperiodista Emilio Morenatti, reconegut amb dos premis Pulitzer, va cloure l’edició d’enguany del Miravisions amb una revisió de portfolis que ha estat un èxit de convocatòria. L’organització de les jornades considera que el Miravisions, un any més, ha tingut molt bons resultats de participació, i ja està treballant per organitzar una sisena edició per continuar possibilitant aquest espai de trobada del fotoperiodisme als Països Catalans per compartir aprenentatges, experiències i qüestions que generen debats dins d’aquest sector.

Exposicions al CAMP fins al desembre

Les fotografies dels guanyadors del Premi Miravisions 2024 es podran veure fins al 15 de desembre en una exposició al CAMP Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, a Juneda, on també es poden visitar les mostres de fotografies de Tino Soriano i Protegiu-nos de tot mal, de Jordi Borràs.

Un compromís amb la cultura i el territori

Des de la seva fundació, GAP Cooperativa ha estat un referent en el compromís amb el desenvolupament sostenible de Les Garrigues, apostant per projectes que no només contribueixin al creixement econòmic, sinó que també enriqueixin la vida cultural i social de la regió. La seva participació a Miravisions és una mostra més d’aquesta missió, on el suport a la cultura i la preservació del talent local tenen un paper essencial.

“Per a nosaltres, és un orgull poder contribuir al reconeixement de treballs fotogràfics que capturen la realitat del nostre món i que conviden a la reflexió”, va comentar Jordi Armengol, membre de la Junta Directa de GAP Cooperativa, present en aquest acte de lliurament dels premis Miravisions. “El nostre compromís no només és amb el sector agrícola i ramader, sinó també amb les persones i amb el futur de la nostra comarca.”

Cap a un futur sostenible

La col·laboració de GAP Cooperativa amb esdeveniments com Miravisions no és una casualitat. Forma part d’una estratègia més àmplia que busca dinamitzar l’economia de Les Garrigues, fixar la població al territori i oferir oportunitats de desenvolupament tant en l’àmbit econòmic com cultural. Aquest enfocament també es veu reflectit en altres projectes de la cooperativa, com la gestió dels residus ramaders a través de TRACJUSA, la seva planta de tractament de dejeccions ramaderes que afavoreix una gestió responsable i sostenible dels purins, contribuint a l’economia circular i a la protecció del medi ambient​​.

Per a GAP Cooperativa, el fotoperiodisme, com qualsevol altra manifestació artística o cultural, esportiva, social duta a terme a les Garrigues és una forma de connexió amb el territori i amb la seva gent.

Write a Comment