Font d’Informació: PORCINEWS
El sector porcí de Catalunya reclama una transició ordenada en el tractament de purins per tal de garantir la sostenibilitat ambiental.
El passat 5 de maig, Barcelona va acollir la jornada de presentació de l’Observatori del Tractament de Purins de Porcí, una iniciativa promoguda per ADAP per reforçar el seguiment, anàlisi i proposta de solucions davant del desafiament que suposa el tractament de purins en zones amb alta densitat ramadera, com Catalunya.
La trobada va posar en valor l’experiència acumulada de les 24 plantes de cogeneració associades a ADAP, que durant 25 anys han ofert una solució eficaç per tractar entre el 15 i el 20% de l’excedent de purins porcins. Aquestes plantes no només generen energia, sinó que higienitzen i redueixen la càrrega nitrogenada dels purins, contribuint a mitigar el seu impacte ambiental. Tot i això, la seva continuïtat està en risc pel venciment de la vida útil reguladora, amb sis plantes afectades abans del 2027.
El sector porcí, que representa el 42,5 % de la Producció Final Ramadera i més de 415.000 llocs de treball a Espanya, no és aliè a la necessitat de modernització. Les organitzacions participants van proposar una moratòria reguladora i un Pla Renove que permeti evolucionar cap a models més eficients, integrant la cogeneració amb la producció de biometà. Aquesta transició evitaria l’acumulació de purins sense tractar, el volum dels quals podria augmentar un 25% en els pròxims deu anys si no s’actua a temps.
També es va destacar el compromís del sector amb el compliment de les normatives mediambientals i la reducció d’emissions. A Lleida, per exemple, s’ha aconseguit una reducció del 40 % en emissions per gestió de fems en els darrers 15 anys, a més de millores en eficiència hídrica i reducció d’amoníac. L’Observatori aspira a ser una xarxa de coneixement per promoure les millors tècniques disponibles i garantir que la sostenibilitat.
Write a Comment