Prou sobrecàrrega burocràtica per a la pagesia

El diari Segre, va publicar la passada setmana la col·laboració de Jordi Armengol, responsable de sectors ramaders d’Unió de Pagesos

Jordi Armengol, membre de la directiva de GAP Cooperativa, manifesta en aquesta col·laboració la seva queixa i crítica per la sobrecàrrega burocràtica a la qual a la qual ha de fer front la pagesia i que l’ofega i dificulta en gran mesura el seu treball diari a les seves explotacions agroramaderes

En Franc Molins, ramader de cabrum, elaborador de làctics i company del sindicat, es declara insubmís a la burocràcia. Com molts petits agricultors i ramaders, es veu superat per les obligacions derivades de la seva activitat i la càrrega administrativa que suposen, perquè sobreviure en aquest món pensat per a la gran indústria transformadora és de valents! La falta d’una reglamentació que alleugereixi controls i tràmits, que diferenciï l’artesà de la indústria, i que faciliti tant la producció com la comercialització, és urgent. Amb la situació actual i aquestes fràgils estructures econòmiques, no serà fàcil tirar endavant. Falta un paraigua legislatiu on encabir aquests petits obradors, de tots els sectors, que en faciliti la continuïtat i la implantació a mitjà termini.

A Unió de Pagesos ja vam protestar per aquest motiu amb una acció a l’abril davant la delegació del Govern estatal a Barcelona i vam mobilitzar més de 200 tractors i 600 persones al territori amb la campanya #ProuBurocràcia. Cal tenir en compte que la incorporació de joves al camp buscant sistemes productius diferenciats i basats en l’elaboració i comercialització és una realitat, però molts d’aquests projectes són abandonats tan bon punt s’acaben els compromisos amb les ajudes a la incorporació per la falta de viabilitat econòmica i marges econòmics insuficients per viure en zones rurals i amb pocs serveis. És aquí on cal l’acció del Govern, amb el suport necessari perquè això no passi, i no parlo de diners, parlo d’acompanyament, diligència i sensibilitat!

Aquesta sensació d’ofec per excés de càrrega burocràtica la té tota la pagesia, agrícola i ramadera. Tenim una Administració excessivament garantista que fa que el sistema es col·lapsi per falta de mitjans, humans i materials. Cada dia estem més allunyats de les oficines comarcals, que han delegat l’assessorament i l’acompanyament a entitats col·laboradores. Encara no hem digerit el Decret de fertilització i s’aprova la modificació del Reial Decret d’ordenació ramadera estatal del sector. Mentrestant, arriba la proposta de modificació del Decret d’ordenació ramadera català, la nova Política Agrària Comuna i els ecorègims i totes les normatives que pretenen reduir emissions i millorar el benestar animal a les granges. El que necessitem és una moratòria a l’aprovació de noves normes i legislació. És el moment d’analitzar on som i com ho fem per posar-nos al dia. Cada vegada més ens costa veure un futur pròsper i més a prop la implantació de grans empreses que, lluny de fixar gent al territori, només es dedicaran a produir en espais econòmicament viables.

Per tot això, potser sí que hauríem de reflexionar sobre la insubmissió a aquest sistema. Necessitem la moratòria per resoldre aquests problemes i la finestreta única; no volem presentar la mateixa documentació a dos administracions diferents, i volem viure del que produïm. Per això, continuarem al costat de tots els Franc Molins que calguin!

Write a Comment