Per un sector porcí sostenible i digne

Vivim temps turbulents al sector porcí, amb legislacions que fan augmentar la feina burocràtica, els debats sobre el punt de mira de la contaminació de les aigües subterrànies o de les emissions d’amoníac i metà, el benestar animal. També tenim les opinions de certes personalitats que qüestionen el model de producció fins a ficar en el mateix sac la majoria de les granges del nostre país i sense tindre en compte el treball de les persones i les famílies que cada dia de l’any cuidem els porcs per alimentar la gent del territori.

Els ramaders hem evolucionat i hem adaptat les nostres granges, hem millorat les condicions de treball i el benestar dels animals, però ens hem distanciat de la societat urbana. Per això, ens cal participar en l’educació de la societat i informar sobre com produïm els aliments en el marc de les dietes alimentàries basades en criteris de salut.

Evidentment, pagesia i ramaders haurem de produir els aliments que ens demana la societat d’una manera digna i sense ser discriminats. En els darrers anys, ens hem adaptat a les diferents normatives de benestar animal i de reducció de la contaminació de les aigües subterrànies d’una manera més o menys ordenada i amb uns temps més o menys adequats, però en aquests moments, per una falta de previsió o per dormir a la palla per part de les administracions, ens hem trobat amb un seguit d’obligacions que no totes les granges poden complir, amb uns costos raonables i uns tempos molt curts. En qüestions que són noves per al sector, com les reduccions d’emissions, ens cal més informació sobre com es poden dur a la pràctica a les granges, una valoració dels costos que suposen i els recursos necessaris per dur-les a terme.

Això, juntament amb la revisió de la legislació per ajusta-la a la realitat del sector i que es pugui aplicar una simplificació de les obligacions burocràtiques. Som conscients que hem de treballar segons els nous temps i produir de la manera més sostenible possible, però no podem obviar la realitat de les famílies que ens dediquem a la ramaderia, que produirem aliments de la manera que ens demanen els consumidors, però també hi ha d’haver un marge econòmic adequat per poder viure dignament de la producció.

Article d’opinió signat per Rossend Saltiver, responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos

Font d’Informació: Diari Segre – 15 de juny de 2022