En vigor un Reial Decret que pot ampliar les zones vulnerables per contaminació de purins

Un nou decret estatal que entra avui en vigor pot obligar a augmentar les zones declarades vulnerables a la contaminació per purins, que ara inclouen 130 dels 231 municipis de Lleida. S’hi apliquen les restriccions més importants a la construcció i ampliació de granges.

La nova normativa estableix un termini de tres anys perquè els governs autonòmics estenguin aquesta catalogació a “totes les superfícies” on el relleu del terreny faci fluir les aigües cap a aqü.fers contaminats per nitrats. Fins ara el criteri de la Generalitat era incloure els municipis on es detectessin concentracions superiors al límit que dicta la UE.

El decret estatal, publicat ahir en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), arriba després que la Comissió Europea hagi denunciat davant de la Justícia comunitària la gestió de les dejeccions de deu comunitats espanyoles. Entre aquestes no es troba Catalunya, finalment exclosa del procés sancionador al considerar suficients les mesures que la Generalitat aplica per reduir la contaminació per nitrats de les aigües

El departament d’Acció Climàtica no s’ha pronunciat encara sobre si la nova normativa espanyola és compatible amb la seua política en matèria de purins i fertilització agrària, o bé interfereix en les competències catalanes.

Font d’informació: Diari Segre

BOE-Ampliación Zonas Vulnerables