El Grup Operatiu de prevenció davant de la Pesta Porcina Africana (GO PREVPA) va presentar dimarts passat 14 de març els resultats finals del treball que ha dut a terme durant els dos anys i mig en què el Grup Operatiu ha desenvolupat la seva activitat. Ho va fer en un acte a la seu nacional d’ASAJA a Madrid, en una jornada en què també hi ha hagut temps per debatre sobre la situació actual i el futur del sector porcí davant de la pesta porcina africana (PPA)
El principal objectiu amb què va sorgir aquest Grup Operatiu va ser treballar per transferir als sectors implicats —porcí, ramader, cinegètic, científic i administracions públiques— les últimes innovacions relatives a la prevenció de la PPA. Dos anys i mig després l’objectiu s’ha complert sobradament, ja que s’han aconseguit avenços importants gràcies a les actuacions executades pels diferents grups de treball en què s’ha dividit el GO PREVPA.
Joaquín Vicente, professor titular de la Universitat de Castella-la Manxa, es va encarregar de presentar els principals resultats en relació amb la gestió sostenible del porc senglar. Aquest animal és el principal portador silvestre de la malaltia, i per això un dels principals propòsits del Grup Operatiu ha estat dissenyar una eficaç estratègia de gestió de les seves poblacions a Espanya. Per això s’han elaborat mapes per zonificar la sobreabundància del porc senglar i s’ha implementat un protocol de monitorització sostenible perquè sigui aplicat per administracions públiques i pel sector cinegètic, a més d’haver presentat una proposta per a la recol·lecció d’estadístiques de caça de qualitat amb els quals poder promoure un sistema harmonitzat de recollida de dades.
En aquest sentit, el GO PREVPA ha involucrat el sector cinegètic com a agent fonamental per combatre la pesta porcina africana. S’ha demostrat científicament que la caça és una eina essencial en la gestió de la sobreabundància del porc senglar, raó per la qual s’ha volgut involucrar els caçadors en la gestió i monitorització de l’espècie, difonent documents de fàcil comprensió com el ‘Decàleg per a el control sostenible de les poblacions de porc senglar’.
Sector porcí
En representació del sector porcí van exposar els resultats Manuel González, director tècnic de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), i Daniel Hernández, tècnic veterinari a l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC). Aquest sector seria el més afectat per l’entrada del virus de la PPA a Espanya, i per això també s’ha treballat estretament amb ramaders de porcí, tant intensiu com extensiu, per analitzar els principals riscos de contagi que es poden produir a les explotacions.
Els resultats obtinguts es reflecteixen en l’elaboració d’un mapa actualitzat on es classifica el risc d’interacció porc senglar-porcí a escala de municipi, cosa que és de gran utilitat per determinar a quins territoris les ramaderies porcines hauran d’estar més alerta per prevenir possibles contagis. Igualment, s’ha analitzat el comportament espacial del porc senglar als entorns de ramaderies porcines i l’ús que fan dels recursos ramaders, per detectar on es concentrarien els principals focus d’infecció, així com l’elaboració de protocols estandarditzats de bioseguretat elaborats sobre la base dels resultats de 100 enquestes fetes a ramaders extensius a través de la plataforma ITACA i de 40 auditories de bioseguretat en explotacions porcines en règim intensiu.
Formació i transferència
El tercer dels eixos dactuació del Grup Operatiu té a veure amb la formació i la transferència de coneixement als sectors implicats. Juan Herrera, director tècnic de la Reial Federació Espanyola de Caça (RFEC), i María Teresa González, directora d’APROCA Extremadura, van fer un balanç molt positiu de la feina feta per assolir aquest objectiu. Els nou tallers en línia impartits pel Grup Operatiu han tingut una gran acollida, amb més de 1.100 participants inscrits procedents de diferents sectors i zones geogràfiques. Així mateix, Herrera ha destacat que el MOOC ‘El senglar com a espècie sobreabundant’ compta amb més d’un centenar d’inscrits en menys de 24 hores des del llançament.
Tota la feina d’execució de PREVPA ha tingut a més una presència continuada en mitjans de comunicació i xarxes socials, conscienciant sobre els greus problemes que ocasionaria l’entrada de la PPA a Espanya i divulgant sobre l’ús d’eines innovadores per millorar-ne la prevenció.
Així doncs, són múltiples els avenços que el Grup Operatiu PREVPA ha aconseguit en aquests dos anys i mitjans per prevenir la PPA, gràcies a la col·laboració de múltiples entitats que s’han involucrat en aquest projecte, a més a més dels vuit socis que conformen PREVPA. Molts dels resultats i informes ja s’han remès a les administracions públiques pertinents, i estaran properament disponibles a la pàgina web del Grup Operatiu.
Write a Comment