La Fundació Ara Garrigues a les Jornades d’Innovació i Desenvolupament Territorial en Acció

El dijous 21 i el divendres 22 de març hem participat en aquestes jornades, celebrades a la localitat lleonesa de Ponferrada, emmarcades dins l’estratègia d’impuls i promoció de la Xarxa de Centres d’Innovació Territorial.

Mònica Jiménez integrant del patronat de la Fundació Ara Garrigues i Xavier Gispert, director de la fundació, van participar la setmana passada en aquestes interessants trobades desenvolupades al Centre d’Innovació Territorial de Ponferrada, a l’espai Ciutat de l’Energia.

Durant aquestes dues jornades van tenir lloc diferents ponències, taules de treball, presentacions de projectes inspiradors i de desenvolupament, especialment adreçat a diverses zones de l’estat amb problemes derivats de la despoblació, com ara la comarca de les Garrigues. La trobada també ha comptat amb diferents estands amb projectes per impulsar aquests territoris des de la innovació i la col·laboració.

Positiva valoració de les jornades

La participació en aquestes jornades ha estat molt positiva, tant pels coneixements i experiències adquirits com per la realització de contactes de valor, com el realitzat amb els responsables de la Fundació Planes Cort, una fundació privada creada el 2022, impulsada per Joan Planes Vila, fundador de la empresa Fluidra, que té com a objectiu impulsar el desenvolupament local, revertir la despoblació, crear un entorn que afavoreixi l’ocupació, generar projectes sostenibles i d’impacte al territori, generar sinergies publicoprivades, fomentar l’orgull de pertinença, dinamitzar la vida cultural i social, reconèixer, respectar i posar en valor el passat i el present, i convertir la vall en un referent de desenvolupament rural. També, entre d’altres, vam poder mantenir contacte amb Ramon Boixadera, director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Centres d’Innovació Territorial

Els Centres d’Innovació Territorial a Espanya, en fase incipient alguns i altres a ple rendiment, són espais de trobada i cocreació on els agents involucrats en el desenvolupament d’un lloc poden sumar talent, propostes, idees i mesures disruptives per avançar en àmbits com la repoblació, l’emprenedoria o l’habitatge, que focalitzen en bona mesura molts dels objectius plantejats per la Fundació Ara Garrigues
Els centres d’innovació territorial són una iniciativa impulsada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, de la mà d’aquelles institucions públiques que vulguin donar-li forma al seu territori.

Write a Comment