Balanç positiu del 2023 al sector porcí tot i els costos elevats

El sindicat demana una simplificació dels tràmits burocràtics per als ramaders i que s’intensifiquin els controls per evitar l’expansió de la Pesta Porcina Africana a Europa

FONT D’INFORMACIÓ: UNIÓ DE PAGESOS

Unió de Pagesos valora de manera positiva el balanç del sector porcí del 2023 a Catalunya, amb una mitjana del preu de porc de 1,869 euros el quilo viu a Mercolleida (el 2022 el preu mitjà va ser d’1,51 euros el quilo viu), amb un rècord de 2,025 euros el quilo viu des de la setmana 12 a la 31 de l’any passat. L’alt nivell del preu s’ha mantingut per l’oferta inferior a l’Estat espanyol i a altres països europeus. Així, les empreses propietàries dels porcs que crien i engreixen al territori han guanyat 41,72 euros de mitjana per cada porc. Quant a les empreses que compren garrins d’importació han tingut un marge més reduït pel cost més elevat de la compra. Cal recordar que el 81% de les granges d’engreix treballen sota el règim d’integració.

Elevatas costos de producció

Tot i aquestes xifres, el sindicat recorda que el 2023 es van mantenir uns costos de producció molt alts, sobretot de pinso, energia i combustible, amb una mitjana d’1,50 euros el quilo, i que ja s’havien incrementat de manera extraordinària el 2022.

El sindicat demana facilitar els tràmits normatius

Pel que fa a les exigències de les noves normatives per als ramaders, el sindicat demana que es facilitin els tràmits i augmentin els recursos per adaptar-s’hi. En aquest sentit, recorda que l’obligació d’ampliar els espais disponibles a les granges arran de la publicació del Reial Decret 159/2023 de mesures de benestar animal també implica més despeses i un increment de la gestió administrativa.

D’altra banda, Unió de Pagesos demana que es vagin evaluant les reduccions reals de les millors tècniques disponibles (MTD) implantades per tal de disposar de la màxima informació i per ser més eficients a l’hora de triar els diferents MTD per implantar.

Catalunya al capdavant de les exportacions

Quant a les exportacions, tot i que hi ha hagut un retrocés general del sector en volum (un 6,5% menys que el 2022 a l’Estat espanyol), Catalunya continua sent la principal comunitat exportadora de l’Estat, amb un 52% del total, seguida de l’Aragó, amb un 25%.

Pel que fa a les granges de porcí, el 2023 se’n van tancar 69 a Catalunya, amb una tendència a la reducció marcada per la falta de relleu generacional, la dificultat d’adequació per les petites dimensions i de la normativa per a les ampliacions i per a granges noves.

Respecte a l’expansió de malalties com la pesta porcina africana (PPA), que moltes vegades es transmet a través del porc senglar, amb poc marge de control per part del ramader tot i que Espanya està lliure de la malaltia, Unió de Pagesos insisteix a demanar més vigilància en el moviment d’animals i un control exhaustiu de la població de senglars, a més d’instar que s’informi ramaders, cases integradores i caçadors, especialment, sobre la importància de controlar la fauna salvatge davant l’expansió de la malaltia a Europa.

Unió de Pagesos ha explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa a Lleida, amb les intervencions de Rossend Saltiveri, responsable del sector Porcí; Jordi Armengol, responsable de Sectors Ramaders, i Nèstor Serra, responsable d’Integració.

Adjuntem dossier sobre el sector porcí a Catalunya.

Write a Comment