El passat dimarts 9 de maig el conjunt d’associats de GAP SCCL es van trobar al Complex Cultural de Juneda per celebrar la seva Assemblea General Anual Ordinària que, entre altres aspectes habituals a tractar a l’ordre del dia, va servir per escollir els nous membres del consell i rebre informació actualitzada sobre el projecte BIOGAP o tot el reguitzell de noves normatives d’aplicació al sector.
Eduard Cau president de GAP Cooperativa, juntament amb Mónica Jiménez, gerent de l’entitat, van estar els encarregats de presentar i conduir aquesta assemblea que, com sempre, va comptar amb una molt bona resposta i participació per part dels socis i sòcies de GAP Cooperativa, que van donar la seva aprovació als diferents punts de l’ordre del dia exposat i que van requerir del seu consentiment com l’informe i examen de gestió social balanç de situació, el compte de pèrdues i guanys, de la memòria econòmica de l’exercici tancat a 31 de desembre de 2022; així com de la gestió del Consell Rector duta a terme durant l’exercici de 2022 i l’aplicació de resultats.
GAP Cooperativa va col·laborar durant el 2022 amb més de vint projectes, entitats i clubs esportius
Pel que fa a la gestió social, entre altres aspectes, es va fer esment als assistents de les diferents col·laboracions de caràcter econòmic de GAP Cooperativa -24 en total durant l’any 2022- amb un gran nombre de clubs esportius, entitats, organitzacions sense ànim de lucre, etc. de la comarca de les Garrigues; una mostra més del compromís de la cooperativa i el conjunt dels socis i sòcies amb el territori i les persones.
El president de GAP va recordar la necessitat de posar en marxa el projecte BIOGAP per substituir l’actual model de planta de tractament de dejeccions ramaderes, amb una vida útil fins al 2025
En el decurs de l’assemblea es va explicar als assistents alguns dels aspectes vinculats amb el projecte BIOGAP i també sobre l’actual situació de la planta de tractament de dejeccions ramaderes que el conjunt de socis i sòcies de GAP Cooperativa tenen en propietat a Juneda.
En relació amb el funcionament de la planta, el president de la cooperativa, Eduard Cau, va explicar que l’any 2022 va ser molt dolent ja que la major part de l’any la planta que va romandre inactiva sense tractar purins degut a l’increment absolutament desmesurat dels costos per la compra del gas necessari per fer anar la planta –degut a la guerra a Ucraïna- i que fèiem totalment inviable la posada en marxa de la planta. Per contra, el president de GAP Cooperativa va comunicar que aquest 2023 la situació és radicalment diferent i la planta està funcionant a ple rendiment i amb un bons resultats.
Malgrat aquest canvi, el president de la cooperativa va refermar, una vegada més, la necessitat del canvi de model de funcionament de planta i implementar el nou projecte BIOGAP; ja que no es factible ni sostenible tindre que dependre dels mercats energètics, molt volàtils, per engegar la planta; més encara, quan la necessitat de transformar el purins és permanent. Endemés, per diferents aspectes normatius i tècnics la planta, d’acord a l’actual model de funcionament, sols podrà funcionar fins al 2025.
En el decurs de l’assemblea es va fer pales el malestar del sector davant l’allau de normativa que tenen que soportar
Com ja és habitual a les darreres assemblees, la presentació de les noves normatives que afecten al sector va ocupar bona part del protagonisme d’aquesta assemblea, que va començar al voltant de les vuit de la tarde.
En aquesta ocasió, es va fer esment a la RD 159/2023 de transposició a España de normativa de benestar animal a Europa amb especial atenció a aspectes com la caudofàgia, ullals i castració i altres aspectes com els nivells màxims d’amoni i diòxid de carboni o la reducció de la superfície útil de les places.
La RD 306/2020 d’Ordenació del Porcí, com a la passada assemble també va tenir un protagonisme destacat en aquesta trobada, una normativa que depenent del tipus d’explotació, obliga a instal·lar basses exteriors d’emmagatzematge de purins (d’acord amb tot un seguit de paràmetres tècnics i de funcionament molt específics); així com a la seva cobertura, unes exigències normatives que comportaran un esforç econòmic i logístic molt significatiu per als ramaders i ramaderes.
Mónica Jiménez va presentar diferents tipus i models de cobertura per a les basses, tot i que encara són pocs els exemples disponibles que es poden mostrar el mateix que la seva efectivitat funcional i de gestió. Des de GAP Cooperativa s’estan estudiant i valorant diferents propostes per assessorar als ramaders i ramaderes, que es vegin obligades a adaptar les seves instal·lacions, a escollir l’opció més adient per a la seva explotació.
Així mateix, es va parlar sobre qüestions normatives que afecten a la reducció de les emissions, l’obligació de comunicació de modificació a les MTD, del SIGE ( el sistema integral de gestió de les explotacions ramaderes. Fet i fet, es tracta de compilar en un únic document i de forma simplificada tota la documentació necessària per al correcte funcionament de les granges. El responsable de l’elaboració d’aquest document serà persona titular de la granja amb l’assessorament del veterinari, que serà l’encarregat d’elaborar els apartats relacionats amb la sanitat, el benestar animal, higiene i bioseguretat.
Les del SIGE no van ser les últimes sigles en sortir a l’assemblea; per rematar aquest veritable maremàgnum normatiu es va parlar del QIE, el quadern de camp telemàtic, que serà, quan ho sigui, un sistema proporcionat pel departament on els titulars d’explotacions agràries hauran de consignar les dades relatives a la seva activitat agrícola (actuacions fitosanitàries, aplicació de fertilitzants, regs practicats i altres pràctiques agràries i informació indispensable relativa a la gestió de les explotacions).
El sector porcí a nivell estatal es mostra fort i en millors condicions que el mercat europeu
Malgrat tot aquest batibull normatiu i els entrebancs que els ramaders i ramaderes tenen que superar cada dia per tirar endavant les seves granges, en bona mida derivades d’una legislació força exigent tant a nivell regional com estatal i europeu, que implica la realització de grans inversions per complir amb la norma; Eduard Cau va transmetre als assistents un missatge d’optimisme i va realitzar una positiva valoració de la posició actual del sector porcí a España. En aquest sentit va destacar que es troba en una situació molt millor que a la resta del mercat europeu on s’estan tancant granges especialment Alemanya, França, Holanda; per contra a Espanya, no tant a Catalunya, s’estan creant de noves, i el sector es troba fort i amb unes bones perspectives, amb unes explotacions cada vegada més modernes i competitives en tots els sentits.
Elecció de nous membres per al Consell Rector
Abans de finalitzar l’assemblea, tots els presents van dipositar en una urna la seva papereta amb les seves opcions escollides per a la renovació / incorporació de nous membre per al consell rector. En aquest sentit, la proposta realitzada per la junta directiva de GAP Cooperativa va ser l’opció votada de manera majoritària.
Write a Comment