Biogap, un futur sostenible per al sector agrícola i ramader de les Garrigues

L’actual conjuntura social, econòmica i mediambiental exigeix al conjunt de la societat la realització d’un important esforç per implementar nous models energètics i productius, més sostenibles i respectuosos amb el medi natural i els seus recursos.

El sector primari no és aliè a aquesta realitat. Per això, la ramaderia treballa en aquesta transformació amb l’objectiu de fer més sostenibles les explotacions. La substitució de les fonts d’energia convencionals per renovables i la implementació de les millors tècniques disponibles per tal de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, són algunes de les actuacions que s’estan portant a terme.

D’acord amb aquesta nova realitat energètica i mediambiental, des de GAP una cooperativa agrària formada per 160 ramaders i ramaderes de les Garrigues, estem impulsant BIOGAP. A través d’aquest projecte, volem transformar la nostra planta de tractament de dejeccions ramaderes en un centre d’aprofitament de matèria orgànica per a la producció de fertilitzants i combustibles renovables.

Aquest projecte, compta amb diferents parts, essent la producció de Biogàs, la principal. Biogap aposta per incrementar la capacitat de digestió anaeròbica del tractament de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics passant de les 100.000 tones anuals fins a les 400.000. El gas produït serà depurat mitjançant un procés d’upgrading obtenint biometà. D’aquesta manera, passarem de consumircombustibles fòssils a injectar biometà a la xarxa, contribuint així a la descarbonització i participant en la producció d’energies alternatives per substituir el gas natural.

Donat que les plantes de tractament tenen un elevat consum energètic, Biogap inclou la creació d’un parc fotovoltaica per cobrir les seves necessitats energètiques i exportar energia renovable a tercers.

D’altra banda, Biogap contribuirà a la valorització de Combustibles Derivats de Residus orgànics i biomassa local mitjançant un sistema de gasificació i d’aprofitament tèrmic Una aposta, que permetrà valoritzar energèticament 45.000 tn d’un producte que acabaria soterrat en un abocador, donant compliment a la Llei de residus i sols contaminats per a una economia circular.

En el decurs del procés productiu es generaran, com en moltes indústries, gasos de CO2, culpables en gran part de l’escalfament global; per això, s’implementarà la tecnologia necessària per a la captació de les emissions de C02 produïdes a la planta..

Aquest projecte, impulsat per GAP Cooperativa, contribuirà a la creació de llocs de treball especialitzats en una comarca molt afectada per la despoblació i la pèrdua d’activitat econòmica. Actualment, el projecte del GAP aporta 26 llocs de treball directe, i es preveu incrementar-los fins als 35 i més de 500 indirectes i induïts. El nou projecte tindrà un cost aproximat de 72 milions d’euros.

Biogap és una mostra més de l’esforç dels ramaders i ramaderes de les Garrigues, compromesos amb la generació de riquesa per al territori, d’una manera responsable i sostenible.

El projecte Biogap ens ajudarà a que la nostra activitat, la producció d’aliments de qualitat d’una manera sostenible i adaptada a les exigències de la societat, segueixi endavant molts anys.

 

 

Visita de l’Escola Agrària de les Borges Blanques

La passada setmana van rebre la visita dels professors i alumnes de l’Escola Agrària de les Borges Blanques; un centre formatiu que, des de fa uns anys, participa al projecte impulsat per part del sindicat Unió de Pagesos, la Diputació de Lleida i GAP Cooperativa per apropar al jovent al món de la pagesia i la ramaderia. En el cas dels alumnes d’aquest centre formatiu comptem amb un perfil de noies i nois més coneixedors i amb el seu futur laboral i/o empresarial encarat al món agrari que altres escoles on l’allunyament i manca coneixement de l’activitat agrícola i ramadera i de la vida a l’entorn rural és, malauradament, manifesta; d’aquí la impotància de tirar endavant projectes com aquest per potenciar i apropar al jovent amb món de la pagesia.

En aquesta ocasió, els alumnes de EA les Borges Blanques van començar el seu recorregut amb una visita a la granja de mares extensiva i en ecològic d’Eduard Cau situada al terme municipal de l’Albi.  Un total de seixanta hectàrees de terreny dedicat a la cria de garrins, que després es traslladaran, per al seu engreix i creixement a la Finca Ecomiqueló, també en ecològic i propietat d’Eduard Cau, segon punt de la visita d’aquests estudiants de l’EA Borges Blanques.

En aquest espai, s’explica als visitants diferents aspectes relacionats amb la història i usos de la pagesia a la comarca de les Garrigues, destacant aspectes com les construccions realitzades amb pedra seca: marges, cabanes de volta, aljubs, a més d’altres aspectes vinculats amb la pagesia, l’entorn i la transformació i aprofitament del terreny. En aquest punt de la visita, a més d’explicar diferents aspectes vinculats amb la producció en ecològic del porc destacant aspectes com l’alimentació, confortabilitat i benestar animal, tractament dels fems, etc, es parla de la producció en ecològic de les 21 hectàrees plantades de festucs. D’altra banda, a més a més, es fa un interessant recorregut, perfetament marcat i senyalitzat per aquest bosc garriguenc que compta amb un biòtop molt equilibrat i amb la presència de més de 23 espècies d’arbres i plantes típiques d’aquesta zona.

Per finalitzar la visita, les alumnes i alumnes del centre van visitar la planta de tractament de dejeccions ramaderes de GAP Cooperativa, situada a Juneda, on Mónica Jiménez, gerent de GAP Cooperativa (propietari únic d’aquesta planta), va explicar als visitants la importància vital d’aquest centre per al correcte tractament dels purins produïts al conjunt de les granges associades a GAP Cooperativa.

 

𝐁𝐨𝐧 𝐍𝐚𝐝𝐚𝐥 𝐢 𝐁𝐨𝐧 𝐚𝐧𝐲 𝐧𝐨𝐮

Amb els nostres millors desitjos per tothom per aquest 2023. Des de GAP Cooperativa continuarem treballant, com sempre ho hem fet, compromesos amb el territori i les persones; produint aliments de qualitat i reivindicant que la pagesia, la ramaderia són essencials per al present i el futur del nostre país.
𝐁𝐨𝐧𝐞𝐬 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐞𝐬

GAP Cooperativa premiat per l’esport junedenc

El pavelló poliesportiu de Juneda va acollir el divendres 16 de desembre la primera edició de la Festa de l’Esport, una iniciativa impulsada per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Juneda per posar en valor la tasca de col·lectius, persones i entitats esportives que, gràcies a la seva pràctica, gestió o suport han promogut o impulsat l’esport local dins el panorama esportiu actual, que va premiar a GAP Cooperativa com millor mecenes de l’esport junedenc

En aquesta primera edició de la Festa de l’Esport, que va comptar amb una nombrosa participació d’entitats esportives de Juneda, esportistes, familiars i acompanyants GAP Cooperativa va tenir un protagonisme força destacat en rebre una de les distincions més significatives de la nit; concretament, la dedicada a reconèixer la col·laboració empresarial amb les entitats esportives de Juneda.

Cal destacar que aquest premi al mecenatge va estar escollit pels propis clubs i entitats esportives de Juneda, un fet que encara dona més valor a aquest premi i que posa en valor l’important esforç i compromís de GAP Cooperativa amb la promoció i potenciació de l’esport base al conjunt de les Garrigues en general i al de Juneda en particular.

Des de fa anys, GAP Cooperativa dedica molts recursos econòmics per donar suport a diferents clubs esportius, entitats culturals i socials de les Garrigues, amb una especial incidència per a Juneda, localitat on està ubicada la seu social d’aquesta cooperativa.

Sens dubte, tal i com van reconèixer els representants de la Cooperativa presents a la gala rebre una distinció com aquesta és motiu d’orgull i una raó més per continuar amb la nostra tasca de mecenatge i aportar el nostre petit granet de sorra al bon desenvolupament dels projectes esportius i formatius dels clubs junedencs i del conjunt de la comarca.

Mónica Jiménez, gerent de GAP Cooperativa, va estar l’encarregada de rebre aquest reconeixement com a Millor Empresa de Mecenatge de l’Esport de Juneda.

Juneda, una cooperativa compromesa amb els projectes formatius i esportius dels clubs i entitats esportives de la comarca.

La participació de GAP Cooperativa en projectes esportius, culturals i socials a la comarca de les Garrigues és força destacada i any rere any són més les entitats, clubs, projectes ciutadans que reben el suport de GAP Cooperativa.

 

Entitats Esportives de Juneda objecte de mecenatge per part de GAP Cooperativa

  • Escola de Patinatge Artístic de Juneda
  • Escola de Ciclisme de Juneda
  • Club Hoquei Juneda
  • Club Pàdel Juneda
  • Intercomarcal de Futbol de les Garrigues
  • Futbol Juneda